Er du ekstrovert og dit barn introvert

Kender du det?

– Du bliver usikker, når dit barn reagerer på episoder, du umiddelbart ser som bagateller
– Dit barns reaktioner er voldsomme og de overrasker dig
– At dit barn trækker sig og vil være selv efter en dag i børnehave/skole
– Du gør meget for at lave legeaftaler og så vil dit barn ikke af sted
– Du bliver irriteret, når dit barn ikke svarer andre voksne, eller børn som inviterer til leg

Skaber det usikkerhed – reagerer dit barn på episoder, du umiddelbart ser som bagateller?
Hvis du, som forælder er ekstrovert – vil dit introverte barns reaktioner, måske overraske dig.

De følgende informationer er en rettesnor i forhold til generelle problemstillinger omkring introverte børn. Det må ikke erstatte kvalificeret vejledning fra andre professionelle.

Jeg vil komme med lidt eksempler, du kan bruge som inspiration i forhold til dit introverte barn.

Jeg har arbejdet med forældre, der gav udtryk for deres usikkerhed, da de havde et introvert barn og de begge var ekstroverte.
De sagde: Hvordan kan det ske at vi to udadvendte mennesker får et indadvendt barn, og hvordan kan vi bedst hjælpe hende/ham?

Jeg vil starte med at sige at de ikke har brug for hjælp fordi de er introverte. At være introvert er ikke et problem i sig selv. Vi er alle skabt forskelligt. Nogle får energi af at være sociale, andre får energien når de er i deres eget selskab.
Mange af dem, der forstår disse typer børn er ofte introverte selv.

Der kan opstå problemer hvis de ekstroverte forældre ikke forstår deres introverte barn. I de tilfælde hvor forældrene får et barn, der sanser fuldstændig modsat sine forældre, kan opdragelse og det at være forældre, blive en kamp.

Jeg vil i det følgende dele ting, som du skal undlade, hvis du har et introvert barn.

Presse dem til at tale med andre.
De fleste forældre ønsker at deres barn skal være social. De skal kunne tale og være sammen med andre. Hvis du presser dit barn til den kontakt, vil der i stedet ske en tilbagetrækning.
Et introvert barn har brug for at føle sig tryg, inden det åbner sig.

Gøre dem flove med vilje.
Nogle forældre prøver at være kærlige ved at lave sjov. De kan lide at drille og lave sjov med deres børn. De gør det ikke af en ond mening – de gør det for at være morsom.
Desværre forstår dit introverte barn ikke humoren i din spøg. Risikoen er, at dit barn føler sig nedgjort.

Organiserer sociale interaktioner.
Du møder måske et barn på legepladsen som ligner dit. Her er chancen for at hjælpe mit barn til at få en ven, tænker du. Du kontakter det andet barn og præsenterer dem for hinanden. I din iver taler du også for dit barn. Det hele går så hurtigt at dit barn trækker sig og samtalen stopper.
Der er intet galt i at hjælpe sit barn til en social interaktion. Kunsten er, at vide hvornår du som forælder, skal bakke ud og lade børnene selv finde hinanden. Sker det modsatte vil samtalen mellem dem dø hurtig ud.

Udstille barnet foran andre.
Der er én ting, som er værre end at gøre et indadvendt barn flovt- og det er at gøre grin med dem foran andre.
Indadvendte børn kan være meget selvbevidste og de kan reagere og blive flove over ting som voksne syntes er bagateller.

At irettesætte barnet foran andre.
Har dit barn glemt at rydde op? Sagde barnet tak så stille at det næsten ikke kunne høres, eller slet ikke? At skælde ud foran andre vil få barnet til at krympe sig og hun/han vil føle sig forkert. I de øjeblikke sker der ingen positiv udvikling.
Vent til i er alene, så vil dit barn opleve respekten fra dig og udviklingen vil ske.

Dit barn skal optræde foran andre mennesker.
Måske har din datter den smukkeste sangstemme eller din søn fortæller de sjoveste vittigheder. Introverte ønsker ikke at være i fokus og de sætter ikke pris på den opmærksomhed. Du syntes måske det er sødt, men der er stor sandsynlighed for at de ikke bryder sig om det.
Undgå at dit barn kommer i de situationer hvor det skal optræde for andre.

Du taler og svarer for dit barn
Dit barn bliver stillet et spørgsmål og du svarer inden det når at reagere. Du ved han/hun er stille og genert og der vil gå lidt inden det svarer. Du er bange for at den voksne mister tålmodigheden.
Vis dit barn tillid ved at vente og giv plads til at han/hun kan svare og tale for sig selv.

For mange aktiviteter.
Mange børns dag er tilrettelagt med aktiviteter fra morgen til aften. Det er godt for nogle.
For et introvert barn er det vigtigt at komme ned i tempo. Introverte børn er mere sensitive og de bliver mere stimuleret end ekstroverte børn. Det introverte barn lader op hjemme og i rolige omgivelser.

Planlægger aktiviteter uden pause.
På de tidspunkter hvor du har travlt, er det vigtigt at indlægge pauser.
Tænk på dit introverte barns sociale energi som et batteri. Batteriet bliver tømt når de er ude. Hjemmet er lade station. Et introvert barn skal lades op jævnligt.

Tvinge dem til at være ude, når de har brug for at lade op inde.
Syv timer i børnehave eller skole, kan være helt udmattende for et introvert barn. De er så overstimuleret at de måske bryder sammen når de kommer hjem. Du syntes måske at i skal lave noget sammen og kan ikke forstå at dit barn foretrækker at være selv og kigge i en bog.
Dit barn har brug for ro efter en lang dag med mange sanseindtryk.

Nedgøre deres rolige fremtoning.
Det værste en forælder kan gøre, er at nedgøre sit barn for at være introvert. En del forældre kommer til det, uden at ville det, fordi de er usikre på hvad andre tænker om deres barn. De kan sige: ” du er også altid så stille” eller ” gå nu hen og leg med dem, lad være at være så genert” Sådanne udsagn hjælper ikke, så trækker de sig yderligere.
I stedet kan du sige ” Hvis du har lyst til at lege, vil jeg gerne gå med dig og spørge om du må være med”

Du syntes dit barn er uforskammet, når det har svært ved at sige hej til bekendte.
Et introvert barn kan have svært ved at sige hej til bekendte. De kan møde bekendte som hilser og barnet kigger ned i stedet for at svare. Det er ikke for at være uhøflig.
Introverte kan have svært ved at være venlige over for bekendte. I stedet for at skælde ud – lær dem, at et nik eller et smil vil være ok.

Du taler højt og tager opmærksomheden, når du er i nærheden af dit barns venner.
Et introvert barn kan være meget selvbevidst i andres selskab. Når du er højrøstet og gør opmærksom på dig selv, kan du såre barnet dybt.
Træk dig og vis du er til rådighed når dit barn har brug for det.

Du udspørger vennerne.
Et introvert barn kan være i højeste beredskab omkring jævnaldrende. Når du bliver politibetjent og begynde at stille spørgsmål til vennerne – kan det være skræmmende for dit barn. Han/hun vil bekymre sig om, hvad man kan sige eller gøre. De kan tænke – hvad kan jeg nu sige, hvad vil være pinligt?
Men husk – det du syntes er pinligt og hvad dit barn syntes er pinlig, er to helt forskellige ting.

At udlevere dit barn i andres påhør.
Du tror måske, at det ikke betyder noget at fortælle om sjove eller dumme ting, dit barn gjorde som baby. Eller de søde fejl de gjorde da de var yngre
– men et introvert barn kan opleve det som latterliggørelse.
Selv de mest hverdagsagtige fakta, kan et introvert barn opfatte som personlige og private oplysninger.

Ikke alle ekstroverte forældre gør disse ting overfor deres introverte børn. Du behøver ikke at være introvert, for at have held som forælder til et introvert barn.

Tiden og viljen til at læse dit barns signaler og lære at respektere deres grænser er vejen frem.

Selv om du ikke forstår hvorfor de reagerer ved at blive flov, eller de ikke taler med dem de kender, gør ikke så meget – det vigtigste er at du respekterer deres følelser.
Uanset om vi er ekstroverte eller introverte så er det vigtigt at huske på: Bag enhver handling er der et behov.
Hvis dit introverte barn begynder at græde og blive ulykkelig når du forlanger han skal lege med andre, kan det være hans behov for ro og fred ikke bliver mødt.

Jeg vil give dig nogle link hvor du kan finde flere oplysninger omkring det at være ekstrovert og introvert. Du kan også læse om at være særlig sensitiv.

Du er velkommen til at skrive kommentar her eller på Facebook

Med venlig hilsen Vivi

http://www.barneticentrum.dk

Det er ikke kendt af undertegnede, om børnene på billederne er introverte eller ekstroverte.

Ønsker du første samtale til 350 kr. klik her